اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  همدان

قطره‌قطره «برکت»/ کشاورزی پررونق، سدها پرآب

وضعیت استان همدان از نظر بارش نزولات جوی امسال در مقایسه با بارش کم سال‌های گذشته بسیار رضایت‌بخش است به طوری که اغلب سدها بیش از ۷۰ درصد پر شده و سطح کشت اراضی دیم نیز بیش از 8 هزار هکتار افزایش یافته است.

قطره‌قطره «برکت»/ کشاورزی پررونق، سدها پرآب

خبرگزاری فارس- همدان؛ در شرایطی که اخبار سال‌های قبل حکایت از این موضوع داشت که خشکسالی در پیش است و از طرف دیگر میزان بارندگی نسبت به گذشته کاهش داشت، به لطف خدا با نزولات جوی قابل ملاحظه، ترسالی خود را نمایان کرد به طوری که میزان بارندگی‌ها نسبت به سال گذشته و حتی نسبت به میانگین بلندمدت رشد داشته است.

ناگفته پیداست که یکی از مواهب نزولات الهی کاهش تنش آبی در فصل تابستان است، اتفاقی که به یک دغدغه‌ بزرگ برای مردم همدان تبدیل شده بود، علاوه بر کاهش تنش آبی و جلوگیری از جیره‌‌بندی آن به صورت روزانه می‌توان افزایش راندمان محصولات کشاورزی در اراضی دیم را از دیگر برکات بارش‌ها عنوان کرد.

افزایش بهره‌وری محصولات دیم با نزولات جوی

نزولات جوی یکی از معیارهای مهم هواشناسی در کشاورزی محسوب می‌شود، با توجه به اینکه بیش از ۷۰ درصد اراضی زیر کشت گندم و جو استان کشت دیم و وابسته به نزولات جوی و بارندگی‌ موثر است، این مهم برای استان حائز اهمیت بوده و از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

اغلب کشت‌های استان کشت پاییزه و بیش از ۵۰۰ هزار هکتار از اراضی زیر کشت پاییزه نیز محصولاتی چون گندم، جو و کلزاست. 

میزان بارندگی سال زارعی جاری نیز نسبت به میانگین بارش به مدت مشابه در سال گذشته و میانگین بلندمدت ۱۸ ساله تراز مثبت دارد.

قطعا در محصولات کشاورزی اراضی دیم  بارندگی‌های مناسب تاثیرگذار است و بارش‌های نزولات جوی در میزان رطوبت و نیاز آبی گیاه بسیار حائز اهمیت است.

مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی استان همدان در این باره اظهار می‌کند: اراضی زیر کشت آبی استان ۵ هزار هکتار کاهش یافته در حالی که سطح زیر کشت گندم دیم در سال جاری ۸ هزار هکتار افزایش پیدا کرده است.

امیر لاهوتیان اضافه کرد: طبق پیش‌بینی‌های هواشناسی بارش‌های اواخر اسفندماه و فروردین ماه سال جدید را نرمال اعلام کرده‌اند بنابراین بارش‌های این دو ماه تراکنش خوبی به همراه خواهد داشت.

وی با بیان اینکه طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده تناوب با اراضی دیم صورت می‌گیرد عنوان می‌کند: محصول گندم با تناوب محصولات علوفه‌ای و حبوبات با استفاده از کشاورزی حفاظتی قرار می‌گیرد.

میانگین بارش استان همدان در سال آبی جاری از ابتدای مهرماه تا ۶ اسفندماه ۱۹۹ میلیمتر ثبت شده در حالی که این میزان در بلندمدت ۱۸۶ میلیمتر گزارش شده است.

بنابراین میانگین بارش‌ها سال جاری نسبت بلندمدت با ۱۳ میلیمتر تفاوت هفت درصد رشد داشته است.

علاوه بر تاثیر بسزای نزولات جوی در کشاورزی استان و افزایش بهره‌وری در محصولات دیم به ویژه محصولات استراتژیک چون گندم و جو می‌توان به ذخیره‌سازی سدهای استان نیز اشاره کرد، با افزایش روزافزون بارش‌های جوی میزان ذخیره سازی سدها به مراتب بهتر از سال‌های خشکسالی خواهد بود.

بالغ بر ۷۰ درصد مخزن سدهای استان پر است

در سامانه بارشی اخیر به طور متوسط ۸۲ میلیمتر بارندگی در سطح استان ثبت شده به طوری که این میزان ۴۰ درصد نسبت به بلندمدت و ۲۶ درصد نسبت به سال گذشته افزایش بارندگی را گزارش می‎دهد.

در حال حاضر ۲۸۳ میلیمتر بارندگی در ۲۸ ایستگاه آب‌منطقه‌ای سطح استان بارندگی ثبت شده که نسبت به میانگین بلندمدت ۴۸ درصد افزایش را نشان می‌دهد، در این ۲۸ ایستگاه بالاترین میزان بارش در سامانه بارشی اخیر ایستگاه سیاه‌دره نهاوند با ۲۳۰ میلیمتر بارندگی به عنوان رکورد بارش ثبت شده است.

مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای استان همدان در این باره اظهار می‌کند: میانگین بارش‌های استان ۳۳۰ میلیمتر ثبت شده در حالی که در بارندگی‌های اخیر ۲۳۰ میلیمتر گزارش شده است. 

منصور ستوده می‌گوید: در ۴۸ ساعت گذشته کمترین بارش مربوط به ایستگاه رزن با ۳۱ میلیمتر بارش بوده، در حالی که ایستگاه خسروآباد اسدآباد با ۱۰۱ میلیمتر، رسول‌آباد بهار ۱۶۲ میلیمتر، بابا پیرعلی تویسرکان ۱۰۶ میلیمتر، خیرآباد تویسرکان ۱۲۸ میلیمتر، ایستگاه ملایر ۱۱۳ میلیمتر و نهاوند ۱۵۴ میلیمتر بارندگی بیش از ۱۰۰ میلیمتر ثبت شده است.

وی اضافه کرد: حاصل این بارندگی‎ها ثبت ورودی‌های خوب آب به سدهای استان است به طوری که ذخایر سد اکباتان ۴۸ درصد، آبشینه ۷۵ درصد، شیرین‌سو ۸۴ درصد، سد کلان ملایر صد درصد، سرابی تویسرکان ۹۰ درصد و سد شنجور رزن ۴۳ درصد پر است. 

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان همدان ادامه می‌دهد: سد کلان ملایر با ورودی آب ۸ میلیون متر مکعب ۸/ ۴۶ میلیون متر مکعب کامل و در حال سریز است و سد سرابی تویسرکان با  ۷/۲ میلیون متر مکعب و سد اکباتان با ۱۶/۸ میلیون متر معکب حجم ذخایر سدهای در حال بهره‌برداری است. 

وی عنوان می‌کند: خوشبختانه در سال جاری ۱۱۵ کیلومتر از نقاط آسیب‌پذیر رودخانه‌های استان توسط پیمانکار بخش خصوصی لایروبی شده و این اقدامات سیلاب‌های اخیر استان را مهار کرد.

سامانه بارشی قوی اخیر در استان همدان منشأ خیر و برکت بود به طوری که منابع آب استان را غنی کرد تا مشکل کمبود آب سال آینده رفع شود.

در مقایسه با سال‌های قبل به ویژه خشکسالی‌های سنوات گذشته وضعیت استان بسیار رضایت‌بخش است و اغلب مخازن سدهای استان قبل از بارش‌های بهاری بیش از ۷۰ درصد پر است که جای بسی خوشحالی دارد.

انتهای پیام/89033/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        تازه های کتاب
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول